Zajímavosti


Kozí mléko - srovnání s mlékem kravským

Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli, množství vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku, fosforu, soli stopových prků: mědi, zinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou.

Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléku, avšak důležitý rozdíl spočívá v jejich složení, což je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost kozího mléka je způsobena rozměry a složením tukových částic, které se podobají tuku v mléku mateřském. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím i lépe stravitelný.

Koza a kráva

V kozím mléce je asi o 10 % méně laktózy než v kravském. Rozdíly ve složení kozího a kravského mléka mají za následek rozdíly v jejich fyzikálních vlastnostech. Např. kozí mléko má nižší tepelnou stabilitu, ústojná schopnost je u kozího mléka vyšší než u kravského mléka. Kozí mléko má neobyčejně bílou barvu, která je výsledkem nepřítomností karotenů v tuku. Čerstvé kozí mléko má lehký nádech „koziny“, který je způsoben přítomností krátkých mastných kyselin: kaprinové, kaprylové a kapronové. Čerstvé řádně ošetřené kozí mléko je obyčejně naprosto bez výrazné chuti.

Kozí mléko působí pozitivně na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity a stresu, posiluje imunitní systém, významně reguluje vlhkost pleti, pozitivně působí při astmatických onemocněních kůže, při onemocněních trávícího traktu a přidružených orgánů (játra, slinivka). Funguje jako prevence nádorových onemocnění (bylo zjištěno, že organizmus kozy je schopný vytvářet si na rakovinu účinné protilátky a nikdy neonemocní). Používá se při dietě u léčby TBC. Kozí mléko lze vyhodnotit jako kvalitnější, lépe stravitelné a zdravotně prospěšnější než mléko kravské, ovšem pouze za předpokladu, že je dbáno na vysokou kvalitu krmiva.